Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

U bent hier: Home / Services / Top 15 vragen over Plone

Top 15 vragen over Plone

Brochure gemaakt door de Nederlandstalige Plone Community.

1. Wat is een Content Management Systeem?

Een Content Management Systeem (CMS) biedt gebruikers de mogelijkheid om content aan te maken, te beheren en te publiceren op een website, zonder dat daarvoor technische kennis benodigd is. Naarmate websites groter en complexer zijn geworden, zijn Content Management Systemen zoals Plone in populariteit gestegen, aangezien zij voor gebruikers een efficiënte en eenvoudige manier bieden om content aan te maken en te bewerken op een consistente, veilige en controleerbare wijze. CMS’en bieden ook de mogelijkheid voor gebruikers om met elkaar contact te leggen. Tevens kunnen zij de inhoud beïnvloeden, door bij te dragen met commentaar, waarderingen, formulieren en nog veel meer.

2. Wat is Plone?

Plone is een krachtig en flexibel Enterprise Content Management Systeem dat eenvoudig te downloaden en te installeren is voor ontwikkelaars. Daarnaast is het eenvoudig te gebruiken door eindgebruikers. Plone biedt niet-technische mensen de mogelijkheid om (website) content aan te maken en te beheren door alleen gebruik te maken van een webbrowser. Plone biedt een grote set aan mogelijkheden voor publieke websites, intranetten en community sites. Plone zit binnen de top 2% van alle wereldwijde open source projecten, met 200 core ontwikkelaars en meer dan 300 leveranciers in meer dan 50 landen. Plone is actief in ontwikkeling sinds 2001, is beschikbaar in meer dan 40 talen en heeft de beste beveiligingshistorie van alle grote CMS’en. De Plone broncode en het intellectueel eigendom is in het bezit van de Plone Foundation, een non profit organisatie.

3. Wat kost Plone?

Plone is open source software, gedistribueerd onder de GNU General Public License (GPL) en is gratis te downloaden, te gebruiken, aan te passen en te delen.
Aangezien er geen licentiekosten zijn kunnen de Plone gebruikers zich volledig concentreren op het aanpassen van de software aan de wensen van de klant, het aanmaken van content, site branding en het onderhouden van de website, zelfs na het doorberekenen van de kosten van consultants zijn de totale kosten voor de implementatie van een Plone-oplossing significant lager dan closed sourced oplossingen zoals Sharepoint of Vignette welke hoge licentiekosten vragen. Voor organisaties die niet de kennis in huis hebben om Plone in te richten, is er professionele en commerciële ondersteuning beschikbaar door meer dan 300 Plone-leveranciers verspreid over heel de wereld. Een lijst van deze leveranciers is te vinden op http://plone.net.

4. Met welke databases kan Plone integreren?

Plone wordt standaard geleverd met een betrouwbare, veilige en eenvoudig te beheren object database genaamd ZODB (Zope Object Database). Tevens kan Plone eenvoudig verbinding maken met Active Directory. LDAP, Salesforce.com, SQL databases, en meer. Een gratis Plone add-on product genaamd RelStorage biedt bedrijven, welke reeds gebruik maken van Oracle, MySQL en PostgreSQL, de mogelijkheid de data van hun Plone site op te slaan in bestaande infrastructuur zodat ze gebruik kunnen maken van de bij hun bekende tools, clustering en failover oplossingen.

5. Is Plone zoekmachine-vriendelijk?

Ja, zeer vriendelijk! Plone stuurt gebruikers automatisch aan om zoekmachine optimalisatie te realiseren door gebruik te maken van zoekwoordrijke URL’s, leesbare omschrijvingen en te indexeren sitemaps. Veel websites die overstappen naar Plone merken direct een stijging van hun zoekmachineranking.
Als voorbeeld, plone.org is één van de weinige websites in de wereld welke een 9 van 10 PageRank in Google heeft, vergelijkbaar met grote sites zoals die van IBM en Microsoft.

6. Wat heb ik nodig om mijn Plone website te hosten?

Plone kan geïnstalleerd worden op Linux, Windows, Mac OS X, FreeBSD en Solaris. Het biedt een eenvoudig installatieproces om de website snel in de lucht te krijgen. Voor bedrijven die liever de hosting van hun website uitbesteden, is er een lijst met meer dan 150 hostingproviders beschikbaar op http://plone.net.

7. Wie gebruikt Plone?

Duizenden organisaties waaronder grote en kleine bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden, non profit organisaties, onderzoeksinstellingen en uitgeverijen gebruiken Plone voor hun websites. Organisaties zo divers als NASA, Oxfam, Amnesty International, Nokia, eBay, Novell, the FBI evenals verschillende overheden over de hele wereld zoals de engelse, belgische, braziliaanse, australische en nieuw-zeelandse hebben gekozen voor Plone voor zowel hun publieke als hun interne websites.

8. Biedt Plone meertaligheid?

Plone is vertaald in meer dan 40 talen. Plone kan content beheren in meerdere talen, door gebruik te maken van LinguaPlone, een gratis add-on product. LinguaPLone biedt content-leveranciers een splitscreen-interface, om content in te voeren in meerdere talen zonder dat de site structuur gedupliceerd hoeft te worden.

9. Biedt Plone versiebeheer?

Plone biedt standaard de mogelijkheid om opvolgende versies van een document te bekijken. In Plone is er een gedetailleerde geschiedenis van documentversies terug te vinden waarmee de gebruikers deze versies kunnen vergelijken. Ook is het mogelijk om terug te gaan naar een vorige versie.

10. Biedt Plone ondersteuning voor bezoekers met beperkingen?

Plone voldoet aan W3C’s WAI-AA standaarden en section 508 van de Amerikaanse Overheid. Organisaties welke wettelijk verplicht zijn aan deze eisen te voldoen, kiezen vaak voor Plone om exact deze reden.

11. Hoe schaalbaar is Plone?

Plone is geschikt voor zowel zeer kleine websites als zeer grote websites. Plone heeft krachtige ingebouwde caching functionaliteit dat geconfigureerd kan worden om de snelheid van de website te optimaliseren. Daarnaast gebruiken Plone beheerders vaak extra software zoals Squid en Varnish om de snelheid nog meer te verbeteren. Dankzij het gebruik van Zope, heeft Plone zeer goede clustering mogelijkheden, welke het mogelijk maakt een website te verdelen over meerdere servers zodat hoge bandbreedte opgevangen kan worden.

12. Hoe kan ik mijn content bewerken/ uploaden met Plone?

Gebruikers kunnen content bewerken en uploaden naar een Plone site. Hiervoor is alleen een computer met een webbrowser noodzakelijk, er is geen andere software vereist. Gebruikers hoeven alleen in te loggen om bestaande pagina’s te bewerken, nieuwe secties toe te voegen, oude content te verwijderen of nieuwe video’s te uploaden. Dit alles is mogelijk door gebruik te maken van een eenvoudige web-based editor vergelijkbaar met Microsoft Word.

13. Hoe verhoudt Plone zich tot Sharepoint, Drupal, Alfresco en Joomla?

Plone is een echt CMS met ingebouwde publicatie workflow en documentbeheerfunctionaliteiten. Dit in tegenstelling tot andere systemen zoals Sharepoint en Alfresco welke primair documentbeheersystemen zijn, met beperkte webfunctionaliteit. Dit maakt Plone ideaal voor intranetten en extranetten. Plone kan aangepast en uitgebreid worden om te voldoen aan de specifieke wensen van een organisatie als het gaat om site structuur, content types, workflow, etc. Niet alle CMS’en bieden een vergelijkbaar niveau van flexibiliteit.
Omdat Plone gebouwd is op Python en Zope, is Plone zeer veilig, wat een reden is voor velen om over te stappen van Joomla en Drupal naar Plone.
Plone is 100% Open Source dus uitgebrachte stabiele versies kunnen gratis gedownload worden. Er hoeft geen per-server of per-gebruiker licentie afgenomen te worden om commerciële ondersteuning te krijgen, zoals dit het geval is bij Alfresco of Sharepoint.

14. Is Plone veilig?

Plone biedt superieure beveiliging zonder concessies te doen aan kracht en uitbreidbaarheid. Aangezien het een Open Source product is, bekijken een groot aantal kritische ontwikkelaars de broncode, zoekende naar potentiële beveiligingsissues. Deze pro-actieve aanpak is beter dan de afwachtende houding in Close Sourced software welke beveiligings-issues geheim willen houden in plaats van ze direct op te lossen. Gebaseerd op Python en Zope, beide zeer veilige platformen, heeft Plone een technologische voorsprong waardoor zij het beste scoort op het gebied van beveiliging van elk groot CMS (Bron: CVE) Vanwege haar object georiënteerde backend, is Plone niet vatbaar voor SQL injection aanvallen, wat het meest voorkomende beveiligingsprobleem is bij PHP/MySQL gebaseerde systemen. Plone’s flexibele rechtensysteem zorgt er tevens voor dat gebruikers alleen content kunnen zien waar zij recht op hebben. Beveiliging is zelfs één van de voornaamste redenen waarom veel CMS-gebruikers overstappen op Plone.

15. Is professionele ondersteuning en onderhoud beschikbaar?

Plone wordt ondersteund door een wereldwijd netwerk van meer dan 300 leveranciers in meer dan 50 landen die ontwikkeling, integratie, consultancy, hosting, opleiding, ondersteuning en beheer aanbieden. Een lijst van deze leveranciers is te vinden op http://plone.net.

Voor meer informatie over Plone, bezoek de plone.org website op http://plone.org

Gerelateerde inhoud
Bestand PDF document Top 15 vragen over Plone
Contacteren

WVH Consulting is een Vlaamse firma die zich specialiseert in Python en het open source CMS Plone.
Voor alle vragen omtrent Plone (info, hosting, troubleshooting, ontwikkeling,..) contacteer ons gerust via het contactformulier.